TRABZON / YOMRA - Trabzon Yomra Fen Lisesi

SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Dilimizin Zenginlikleri” projesi kapsamında “Sözlük Özgürlüktür” Sözlük Tasarım Yarışması düzenlenmektedir. Söz konusu yarışma ile ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.

AMAÇ

Sözcük ile kavram arasında yakın bir ilişki mevcuttur. Sözcük söylendiğinde onu karşılayan kavram akla gelir. Bunun gerçekleşebilmesi için de bireyin o sözcüğün anlamına hakim olması ve sözcükle ilgili kavramı gözünün önüne getirebilmesi, zihninde canlandırabilmesi gerekir.

Sözcük ve kavram zenginliği aynı zamanda düşünce zenginliğine işaret eder. İnsanın sözcük ve kavram yönünden zengin bir birikime sahip olması, düşüncede zengin olmasını sağlar. Öğrencilerimiz için söz varlığını en verimli şekilde arttırmayı ve kullanmayı sağlayacak ortam ise okullardır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek olan Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcı olan sözcüklerimizle buluşması, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

ŞARTNAME

1. Öğrenciler yarışmaya yanlızca 1(Bir) eser ile katılabilirler.

2. Sözlük oluştururken yarışmacı “Dilimizin Zenginlikleri” projesi kılavuzunda yayınlanmış olan sözlüklerden yararlanabilir.

3. Sözlükler resimli, çizimli, şekilli, siyah-beyaz ya da renkli hazırlanabilir. Resimler, basılı resimler, fotoğraflar olabileceği gibi öğrencinin kendi veya arkadaşının çizimi de olaabilir.

4. Öğrenci kendi oluşturduğu tanımları, açıklamaları da kendi sözlüğüne yazabilir.

5. Eserler herhangi bir konuda , alanda (sağlık, tarih, mizah, canlılar alemi, çevre, oyunlar, ev vb.) oluşturulabilir.

6. Eserler 150-200 arası kelime içerebilecek ve kağıtlar tek taraflı kullanılcak

7. Yarışmaya her okulda kurulan komisyon tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda birinci olarak belirlenen eser gönderilecektir.

8. Dereceye giren eserler kapaklı olacak, ciltleneceği için (A5 boyutunda kağıt kullanılacaktır) soldan 2 cm boş bırakılacaktır.

DİĞER HUSUSLAR

1. Eserler başvuru kılavuzu ekinde yer alan  yarışma katılım formu doldurularak ve eserlerin arka kapak iç sayfasına iliştirilmiş halde teslim edilecektir.

2. İl değerlendirmesi ilkokul, ortaokul ve lise kategorisi olarak ayrı ayrı değerlendirilecektir.

3. Yarışmaya katılan tük öğrenciler, bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılacaktır.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

DEĞERLENDİRME KRİTERİ PUAN DEĞERİ
Tasarımın İşlevselliği(öğretici, akılda kalıcı,yaratıcılığı, özgünlüğü) 40
Estetik,Bütünlük 20
İmla Kuralları 20
Kapak Tasarımı 20

YARIŞMA TAKVİMİ

ESER TESLİM TAKVİMİ

TARİH YER
20 Kasım-05 Aralık 2023        Yarışmanın okullarda duyurulması ve okul birincilerinin seçilmesi
06-07 Aralık 2023 Okul birinci eserlerinin İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine teslim edilmesi
08 Aralık 2023 Eserlerin İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından değerlendirilmesi
11-12 Aralık 2023 İlçe birincisi eserlerin Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ortaöğretim Şubesine elden teslim edilmesi
DEĞERLENDİRME TAKVİMİ     13 Aralık 2023 Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından teslim edilen ederlerin değerlendirilmesi.

ÖDÜLLER

İlk üç derceye girenlere ZEKA OYUNLARI seti.

28-11-2023

Yayın: 28.11.2023 - Güncelleme: 28.11.2023 09:45 - Görüntülenme: 150