T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / YOMRA - Trabzon Yomra Fen Lisesi

ÖĞRENCİMİZ HARVARD ÜNİVERSİTESİ'NDEN ÖDÜL ALDI

Okulumuz mezunlarından Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Bilimin 175 yıldır çözemediği 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına dair gizemi ortaya çıkardığı keşfiyle Harvard Üniversitesi’nden ödül aldı.

Öztürk’ün sahibi olduğu Harvard Üniversitesi Fizik Bölümünün “Gertrude ve Maurice Goldhaber” ödülü, her yıl deneysel ve teorik alanda çalışan üstün nitelikli az sayıdaki araştırmaya imza atan doktora öğrencilerine veriliyor.

25-04-2024

Genç Türk fizikçinin geçen yıl ilkini yayımladığı bu çalışması, Nobel ödüllü biyokimyacı Jack Szostak tarafından “çığır açıcı” olarak tanımlanmış ve bilim çevrelerince keşfin Dünya’da yaşamın nasıl başladığına ve uzayda yaşama kadar birçok gizeme ışık tuttuğu bildirilmişti.

Fransız kimyager Louis Pasteur’ün 1848’de yaşam için gerekli olan bazı moleküllerin, tıpkı sol ve sağ ellerde olduğu gibi birbirinin “ayna görüntüsü formlarında” bulunmasına ilişkin “homokiralite” kavramını ortaya atmış ancak bu özelliğin kökeni anlaşılamamıştı. Öztürk, bu gelişmenin üzerinden geçen 175 yılda bilimin peşinden koştuğu bu gizemi ortaya çıkaran keşfi ile bilim dünyasında yeni heyecanlar yarattı.

Öğrencimizi bu büyük başarısından dolayı tebrik ederiz. Yeni çalışmalarında başarılar dileriz

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.04.2024 - Güncelleme: 25.04.2024 09:29 - Görüntülenme: 123
  Beğen | 46  kişi beğendi